Sharing is caring!

“Cand mintea nu se modifica, inseamna ca e limpede.
Cand apa nu se tulbura, inseamna ca e transparenta”
 

“Meditatia nu inseamna “a cadea in extaz”, “a te risipi in Univers”, sau “a te lumina” – termeni pe care i-am auzit in timpul calatoriilor mele in jurul lumii. Meditatia este de fapt un exercitiu foarte simplu prin care te odihnesti in starea naturala a mintii de acum, fiind pur si simplu atent la gandurile, senzatiile sau emotiile care apar.
Multi oameni se impotrivesc ideii de meditatie, deoarece prima imagine care le vine in minte presupune mai multe ore de stat drept ca un bat, cu picioarele incrucisate si cu o minte complet goala.
Nu e nevoie de nimic din toate acestea.

Gandirea e functia naturala a mintii, intocmai cum functia Soarelui este de a produce lumina si caldura, iar a unei furtuni – sa dea nastere la fulgere si ploaie.

Mintea e intotdeauna activa, produce ganduri, intocmai cum oceanul da nastere in mod constant valurilor.
Nu ne putem opri gandurile, tot asa cum nu putem opri valurile oceanului.
Relaxarea mintii in starea ei naturala e foarte diferita de incercarea de a opri gandurile cu totul. Meditatia budista nu presupune in nici un caz incercarea de a face din minte un spatiu gol.
Nu se poate ajunge la meditatie fara ganduri.
Chiar daca ai reusi sa-ti opresti gandurile, nu ai medita: ai aluneca doar intr-o stare mai potrivita pentru un zombi.

Adevaratul scop al meditatiei este sa te odihnesti in constienta pura, fie ca se intampla ceva, fie ca nu.
Poti fi complet atent la orice ganduri, sentimente sau perceptii care apar; orice-ar fi, trebuie doar sa fii deschis si sa lasi totul sa treaca.
Iar daca nu se intampla nimic, ori daca gandurile dispar inainte sa le poti observa, relaxeaza-te doar in acea claritate naturala.

Un alt aspect de luat in seama – este acela ca, desi ne agatam de ideea potrivit careia anumite experiente sunt mai bune, mai potrivite sau mai productive decat altele, nu exista de fapt niciun gand BUN sau RAU.
EXISTA DOAR GANDURI.
Imediat ce un grup de neuroni zgomotosi incepe sa produca semnale pe care le traducem drept ganduri sau sentimente, un alt grup incepe sa comenteze:
“O, asta a fost un gand razbunator. Ce persoana rea esti”, sau
“Ti-e atat de frica, probabil ca esti cu adevarat incompetent”…

Meditatia este un proces de constienta lipsita de prejudecata.
Atunci cand meditam, adoptam perspectiva unui om de stiinta fata de propria noastra experienta subiectiva.

S-ar putea sa nu fie usor la inceput. Suntem invatati sa credem ca daca un lucru ni se pare bun, el ESTE bun, iar daca un alt lucru ni se pare rau, acela ESTE rau.
Dar, pe masura ce exersam sa privim gandurile venind si plecand, asemenea distinctii rigide incep sa dispara.
Bunul-simt ne va spune ca atatea intamplari mentale care apar si disparin intervalul unui minut – nu pot fi TOATE adevarate.
Daca vom continua sa fim constienti de activitatea mintii noastre, vom ajunge treptat sa recunoastem natura transparenta a gandurilor, emotiilor, senzatiilor si perceptiilor pe care alta data le consideram concrete si reale.

E ca si cum straturi de praf si de noroi ar fi sterse incet de pe suprafata unei oglinzi.
pe masura ce ne obisnuim sa privim suprafata clara a mintii noastre – vom vedea cine sau ce credem ca suntem, si vom recunoaste esenta stralucitoare a adevaratei noastre naturi.”

Yongey Mingyur Rinpoche & Eric Swanson – “Bucuria de a trai”- Bucuresti, 2009

 
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.