Sharing is caring!

 

Aud in jurul meu multe tampenii despre Ego.
Pseudo-specialisti in terapii…. complementare (si aici folosesc punctele de suspensie pentru ca aceasta complementaritate a terapiilor aplicate pe oameni nevinovati este departe de a fi complementara de foarte multe ori – printr-o exacerbare a Eului (!) „terapeutului” neinformat, dar extrem de „desteptacios” ) – fac exces de zel in a-si manifesta prea-plinul propriului… gol, golindu-i si pe altii – asa, de amorul…. artei.
Astfel ca nu putine sunt cazurile in care oameni – si-asa impovarati cu necazuri – apeleaza la maestri de plastic …. aaaaaa, pardon! – terapeuti complementari – care ii indeamna sa-si ucida Egoul…. sa-si extermine dom’le nemernicul de Ego, care numai probleme le aduce, si care este in opozitie cu toate cele sfinte…..
Omu’  asculta „orbeste”, ca doar vorbeste cu un mare maestru, si se pune cu biciul pe propriul Eu, amplificand un conflict deja existent, ducand la o sinistra dezorientare, sora cu disocierea.
Cu cat mai mare dezorientarea, cu atat mai mare dependenta de terapeutul – minune, care pleaca din cap cu greutate la fiecare intrebare, si ii mai da bietului cate una dupa ceafa cu cate o vorba „de duh” ambigua, si total lipsita de valoare in contextul cautarii de Sine….
Asta.. cu Egoul e cea mai mare „prinzatoare de neputinta”
Unii depasesc chiar pragul ridicolului, si trec la „artileria grea”: se auto-intituleaza channelleri, si dau din tolba personala cu idiotenii – cretinisme ambalate in „transmisii de la arhetipuri”. Baaa, daca zice „Papa Pius” din lumea de dincolo…. e… adevaraciune…
Uite-asa citeam zilele trecute pe un blog cu trafic mare – o transmisie de la nu’s ce entitate de lumina, in orice caz una „Inaltata” rau…. ca – citez:
„Ego-ul este inteligent si mare manipulator cand este vorba de o cale spirituala. Gaseste el orice sa va induca in eroare daca voi nu sunteti decisi sa il puneti la colt acolo unde ii este locul.”
Am incheiat citatul.
Na, mai zi ceva, Leano, daca poti….
Continua, nu se lasa,  explicand ca Dumnezeu nu va da mana cu un Ego, ca de fapt bietii de ei sunt deturnati de la evolutie de un intuneric care nu ii lasa sa vada „luminita de la capatul tunelului”, si ca de fapt aceasta luminita este „un far care orbeste” – adica ceva bun, in ciuda faptului ca orbeste…. si nu se lasa, merge mai departe…. dar eu ma opresc aici.
Tacerea e de aur. Lectie greu de inteles. Egoul…. siretul….
Haide dom’le sa ne lamurim cum e cu Egoul asta, mama lui de ipocrit, intunecatul naibii….
EGO inseamna EU.
Termenul vine din psihologie – materie de studiat inainte de a te apuca sa „lucrezi” la psihicul altora, daca vrei sa o faci asumat, si in cunostinta de cauza.
EU – este, asa cum suna, o totalitate a informatiilor despre sine, continute in sfera constienta a mentalului.
Exista trei ipostaze ale psihicului:
– Constient,
– Subconstient,
– Inconstient.
EUL este imaginea din Constient despre propria persoana.
In Subconstient si Inconstient – individul contine si alte date (informatii) in stare latenta. Toate acestea compun SINELE.
Deci: avem un SINE– care contine toate informatiile, atat cele din sfera Constienta, cat si cele subliminale, adica din Subconstient, respectiv Inconstient.
Cele care depasesc pragurile limita – in sus sau in jos –  ale Constientului – se numesc Subliminale.
Spre exemplu – undele infrarosii, sau ultravioletele – sunt percepute doar in subliminal. Ele depasesc pragul senzorialitatii Constiente.
Cu simturile comune – nu le poti vedea.
Dar asta nu inseamna ca ele nu exista. Inseamna doar ca sunt Subliminale.
Tot ce este Subliminal (infrarosii, ultraviolete, miscari foarte rapide, sunete foarte slabe, etc…..) este procesat de catre SINE, insa ignorat in EU.
Nu ignorat voluntar, ci prin absenta a continutului perceptiei.
Si avem un EU (EGO) – care contine toate informatiile care si-au facut loc in Constient.
Astfel ca EUL (EGOUL) – reprezinta imaginea constienta despre propria persoana.
Aceasta imagine din Constient despre sine este formata in baza informatiilor, experientelor cumulate de individ de-a lungul vietii, judecate prin prisma unor tipare de gandire achizitionate in prima copilarie, atunci cand Subconstientul este engramat cu patternuri.
De ce?
Pentru ca in primii ani de viata – creierul copilului functioneaza in cea mai mare parte a timpului pe un nivel vibrational corespunzator instantei Subconstiente (acolo unde ruleaza tiparele).
Fatul si nou-nascutul – sunt in majoritatea timpului in Theta (creierul vibreaza pe o frecventa joasa, caracteristica somnului sau transei. Informatiile sunt prelucrate direct in Subconstient si Inconstient)
Bebelasul (pana pe la 3 anisori) – in Alfa (creierul vibreaza pe o frecventa joasa, caracteristica starilor meditative. Informatiile sunt prelucrate in Subconstient)
Asa se face ca tiparele judicative se formeaza in prima copilarie.
Exemplu:
Un parinte care-si va critica acuza copilasul in primii ani de viata – va forma un adult cu un tipar de vinovatie, auto-critica, slaba stima de sine.
Adultul cu acest tipar in subliminal – va proiecta in exterior slaba stima de sine, si va deveni un critic nemilos, si in acelasi timp o victima din oficiu.
Acesta va arata cu degetul spre politicienii corupti, spre natura neprietenoasa, spre vremea capricioasa, spre prietenii falsi, spre dusmanii perfizi, spre insectele scarboase, spre sefii nepotisti, spre bisericile perverse, spre vecinii impertinenti, spre partenerii infideli, spre viata imputita, spre Dumnezeul nedrept – de cate ori va avea de rezolvat o experienta de viata.
Acesta este tiparul sau subconstient. Asa a invatat el ca se pune problema. Asta a primit initial, atunci cand softul sau era in formare, fiind un spatiu gol in curs de engramare.
Acestea au fost engramele in programul sau .exe.
EUL (EGOUL) sau – atata stie, nu pentru ca nu vrea sa stie mai mult, ci pentru ca acestea sunt informatiile pe care le-a achizitionat initial, atunci cand si-a format tiparele judicative.
Mai departe – merge inainte cu ele, Constientul sau fiind convins ca aceste date sunt unele – negresit – adevarate.
Ca un computer. Ii instalezi initial un soft, da?
Softul va rula fara a se auto-judeca.
Nu te va intreba la fiecare pas daca doresti sa se auto-execute, si cat esti de sigur de corectitudinea engramelor.
Tu esti computerul.
Windows (sau alte sisteme de operare) – este tiparul subconstient.
EUL (EGOUL) – este ceea ce gasesti cu ajutorul sistemului de operare instalat. E suma fisierelor vizibile.
Mai sunt si fisiere ascunse. Alea sunt tot in computer (SINE), dar in Subconstient, Inconstient, adica subliminale.
Windowsul (sau sistemul de operare) poate fi virusat, sau expirat.
Acesta insa, nu se va auto-sesiza.
Nu are functie de auto-evaluare.
Va rula dand erori cu valoare de adevar.
Tu, Computerul – poti depista eroarea de program – daca ai instalat un Antivirus.
Ce este antivirusul?
Este un program de auto-observare.
Acesta are datoria sa evalueze constant traficul de date continute in sistemul de operare, si sa avertizeze in cazul unor erori de functionare. Sa curete sistemul de paraziti.
Sau sa declare „crashul” in cazuri dramatice.
Cine este Antivirusul?
SINELE tau, care isi extinde influenta in sfera Constienta, implementand in EU (EGO) – un program de auto-observare.
Tu, computerul, iti implementezi asa ceva in momentul in care primesti informatia ca se poate.
Antivirusul – tot prin Windows functioneaza, nu e strain de programul de operare.
Nu este nimic in computer care sa ruleze in afara softului.
Fara programul de operare – computerul este inutil, stii si tu asta.
Bun.
Deci: Cum traducem asta in ce ne intereseaza pe noi?
Asa:
Aparatul tau psihic contine un EU (EGO) – din constructie.
Nu poate fi lepadat.
Nu poate fi ucis.
Nu poate fi anihilat.
Nu poate fi „aruncat la colt” – nu acolo este locul lui (!).
Nu poate fi exterminat.
In momentul in care iti extermini EUL (EGOUL) – iti extermini imaginea constienta despre tine, prin urmare te transformi intr-un inconstient, te duci direct la astia fericiti de la etajele 9 din spitalele judetene. Adica la nebuni. La „tra-la-la”. La „dusi cu pluta”.
Ciopartirea sistemului de operare – da cu patologic.
Sau malware in termeni informatici.
Totalitatea imaginii tale constiente despre tine (EUL – alias EGO) poate fi supravegheata si imbunatatita constant, prin achizitionarea unui antivirus, adica in cazul nostru – a auto-observarii constiente.
SINELE tau detine aceasta unealta.
Cum iti faci rost de ea?
Pai – iti propui, in prima faza. Si apoi treci la actiune, ca deja ti-ai instalat tot ce trebuie.
Adica te cunosti tu pe tine cat mai bine, si incepi cu inceputul, adica la partea de tipare, ca acolo-i miezul.
Si …. in timp ce-ti vine sa-i tragi o „smecta” vecinului de la 2 pentru manelele de-aseara – te intrebi intai, tu pe tine – de ce iti vine sa faci asta, care ar mai fi fost reactiile pe care le-ai fi putut avea, de unde porneste nevoia de a lovi, catre cine se proiecteaza in general, de ce te scoate din sarite acea categorie de oameni, la ce iti foloseste „smecta” pe care te pregatesti sa o aplici, cat te reconforteaza, care sunt rezultatele dincolo de momentul „acum”,  ce anume iti provoaca de-adevaratelea repulsia si revolta, cum le gasesti corespondentul in sistemul tau de operare, stiind, evident, ca tot ce procesezi tu – este continut in sistemul de operare…. in caz contrar, nu ar avea cum sa fie operat…….
P.S.: printre intrebari va fi si aceasta: „De unde naiba cuvantul „smecta”…
Apoi, din ce in ce mai atent si perspicace – depistezi virusi (credinte false, idei preconcepute absurde, feluri impulsive de a reactiona) – pe care ai grija sa ii elimini, dar nu faci asta dand cu biciul, sau facand scandal in tine, tu cu tine, ci pur si simplu le reevaluezi valoarea de adevar, si-ti updatezi adevarul personal in permanenta.
O credinta falsa depistata – este reactualizata cu adevarul pe care il poti intelege mai bine in acest moment.
O idee de preconceptie absurda – este reeditata in sfera conceptelor tale, in forma pe care o poti intelege in acest moment.
Este o munca de o viata. Sistemul se imbunatatese constant. Niciodata nu ramane la un set restrans de preconcepte. Ar insemna o noua limitare.
Ai un computer? Vezi ca mereu iti cere updatare pe softuri? Asa e si cu tine. Te updatezi mereu – pentru o functionare ideala.
Nu te minti singur ca vreodata te eliberezi de preconcepte.
Dragul meu…. inclusiv conceptia preconceptiei – este un preconcept :))))))))
Ce vreau sa spun?
Vreau sa spun ca aparatul tau psihic este bazat pe existenta preconceptelor.
Majoritatea actiunilor au loc in Subconstient, chiar daca tu nu esti constient de asta.
Acolo e sistemul de operare.
Corpul tau ca sa se sustina in viata face operatiuni multiple, toate coordonate de creier, executate fara participarea ta constienta, grupate in tipare bine-stabilite.
Tu nu pompezi constient sange, pentru a avea un puls.
Tu nu participi constient la procesul digestiei, al arderii grasimilor, al eliminarii toxinelor, etc… etc….
Dar ele sunt toate coordonate de tine, stiai asta?
Subconstientul tau se ocupa de tot.
Functioneaza non-stop, si pe baza de tipare.
Felul in care gandesti – tot prin creier are procesare (Dhhaaa….).
Dar nu inveti sa gandesti in fiecare zi, ci te folosesti de tipare pre-existente in subconstient.
Nu inveti sa te legi la sireturi in fiecare zi, nu inveti sa mananci in fiecare moment, nu inveti sa calculezi la fiecare adunare, nu inveti sa citesti cu fiecare carte deschisa, nu inveti sa distingi unitatile de masura la fiecare cantarire……. etc…. ele vin pe pilot automat, in baza unui sistem gata-format de stocare si executare.
Prin urmare, TOATE SUNT PRECONCEPTII.
Tot ce poti sa faci – este sa le updatezi in permanenta.
Dar nu le poti elimina.
Pana aici suntem bine?
Daca exista intrebari – le astept, tu posteaza, ca eu raspund.
Probabil ca am sa mai scriu despre asta, si am sa incerc sa exemplific cu intamplari concrete. Intotdeauna practica incununeaza teoria.
Pana atunci, inca o intrebare – cu raspuns cu tot: De unde vine toata isteria cu uciderea EGOULUI?
Vine, natural, dintr-o proasta gestiune a informatiilor, cumulate superficial.
Adica: Luate „dupa ureche”, de la unii care se adreseaza unui public cunoscator, permitandu-si abstractizarea exprimarii.
Neintelegand valoarea de abstract, amatorul ia ad-litteram o jumatate de concept, injumatatita la randul ei de figura de stil folosita in exprimare a expertului, injumatatita inca odata de perceptia limitata a amatorului.
Daca auzi un bucatar – chef vorbind despre mancare…. te crucesti.
Iti face impresia ca vorbeste de operatii pe creier, in cel mai bun caz.
Daca vrei sa faci o friptura „dupa ureche” – luandu-te doar dupa o discutie pe care ai auzit-o intre doi Chefi…. este foarte posibil sa-ti iasa o…. pereche de stetoscoape impodobite cu macrame….
Asa se face ca daca ma citesti chiar si pe mine, poti gasi expresii de genul: „Egoul, siretul….” – cred ca si aici am folosit expresia.
Clar, fara sa stii ce este acela un Ego, tu ai sa intelegi ca vorbesc despre o entitate distincta de tine, cu intentii malefice, si orientari dubioase.
In continuare – le vei povesti altora care stiu si mai putin decat tine – despre acest ciudat demon care exista in tine, plusand – si veti concluziona impreuna, ca niste buni crestini ce sunteti – ca trebuie sa duceti lupte cu sabii de lumina eventual, pentru nimicirea diabolicului.
Ca doar si eu am scris ca Egoul iti saboteaza corecta judecata.
Eu, adresandu-ma unui public care deja este familiarizat cu notiunile de baza ale psihismului, scriu linistita cu figurile mele de stil, stiind ca acestea vor fi intelese corespunzator.
El – cel care rastalmaceste – ma citeaza linistit, convins ca ceea ce a citit este tot ce poate intelege dintr-un concept si-asa prea complicat pentru gusturile lui.
Si de-aici….. nebunie de culori…..
…. Spiritualitatea New-Age formeaza maestri pe banda rulanta… e o piata in continua extindere, doua-trei acordaje – gata, esti maestru.
Da’ in loc sa vindece cu mainile, se pluseaza…. ca tocmai au descoperit niste teorii fantastice, si au de dat niste gauri noi in macaroana….. Au citit ei doua carti tari de tot, si acuma  stiu ei ca: 
1. Puterea mintii e smecheria,
2. Egoul trebuie eliminat,
3. Ingerii exista si sunt peste tot,
4. Cine se „initiaza” are acces la ‘jdemii de ingeri,
5. Ingerii „pe care ii primesti” prin initiere iti stau la dispozitie, cum ar veni „sunt la mana ta”, tu esti miezul,
4. Bolile si nenorocirile sunt karmice,
5. Karma se poate „arde”,
6. Cand simti ca nu mai poti, si stii sigur ca „nu e de la karma”, dai fuga la Dumnezeu si „ceri justitie divina”.
…. Fiecare mai extrapoleaza cate un aspect, ca – nu-i asa? – toti avem de dat cate o gaura noua-n macaroana… doar nu degeaba suntem Maestri.
Asa se face ca neaparat vor „vindeca” oameni, dar inainte de a-i vindeca, trebuie sa le puna in vedere cata desteptaciune conduc ei, mai ales ca exista si varianta ca omu’ sa nu se vindece,  ca daca el continua sa greseasca spiritual – o sa plateasca fizic, explicandu-le despre Ego, asa cum tata Leana de la Dabuleni ii povesteste la nana Marie despre teoria relativitatii …. „Teoria relativitatii, Marie, inseamna ca totul e relativ. Adica are legatura cu relatiile. Adica trebe sa te mariti.”
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.