Sharing is caring!

Sunt câteva fraze întregi pe care le-am folosit și eu, în câteva scrieri. Dacă citești măcar Vindecarea de părinți, îți dai seama.
Nu îl pot bănui pe el că m-a copiat pe mine, printre altele – pentru că a scris această carte mult înaintea scrierilor mele.
Dar nici pe mine nu mă pot bănui că le-am preluat de la el, din simplul motiv că ieri am deschis pentru prima dată o carte scrisă de acest om.

“Din perspectiva toltecã, nu existã decât trei modalitãți de a transmite un mesaj, sau numai trei limbaje reale care existã în lumea oamenilor: limbajul bârfei, cel al luptãtorului și cel al adevãrului.
Limbajul bârfei este cel pe care îl vorbesc majoritatea oamenilor. Toatã lumea știe sã bârfeascã. Atunci când vorbim acest limbaj, mesajul nostru este distorsionat. Noi bârfim despre tot ceea ce ne înconjoarã, dar mai ales despre noi înșine. Dacã ne ducem într-o altã țarã, în care oamenii vorbesc o limbã diferitã, constatãm cã nu conteazã simbolurile pe care le folosesc. În realitate, ei vorbesc același limbaj ca și noi, limbajul bârfei, creând ceea ce eu numesc marea mitote. În cadrul visului obișnuit, lipsit de luciditate, marea mitote preia în totalitate controlul asupra minții oamenilor și creeazã toate neînțelegerile, toate interpretãrile distorsionate posibile ale cuvintelor. Limbajul bârfei este limbajul victimei, al injustiției și al pedepsei. Este limbajul iadului, cãci orice bârfã este alcãtuitã exclusiv din minciuni. Oamenii vor continua întotdeauna sã bârfeascã, întrucât sunt programați sã facã acest lucru pânã când același program îi mânã sã se trezeascã și sã se transforme. În acest moment, ei se revoltã împotriva bârfei, iar în mintea lor se declanșeazã rãzboiul dintre adevãr și minciuni.
Al doilea limbaj este cel al luptãtorului.
Atunci când vorbim acest limbaj, noi rostim când adevãrul, când diferite minciuni, în funcție de starea noastrã de luciditate din momentul respectiv. Uneori noi credem în minciuni, care ne conduc direct în iad, iar alteori credem în adevãr, care ne conduce în rai. Ceea ce caracterizeazã acest nivel este faptul cã noi continuãm sã credem în simboluri, acordându- le în continuare acestora putere asupra noastrã. În calitate de luptãtori, noi sãrim de la un vis la altul și ne trezim când în iad, când în rai. Dupã cum îți poți imagina, limbajul luptãtorului este de o mie de ori mai bun decât cel al bârfei, dar ambele limbaje corespund programului uman.
Cel de-al treilea limbaj este cel al adevãrului.
Cei care cunosc acest limbaj aproape cã nu vorbesc. Pe acest nivel de conștiințã, ei știu dincolo de orice îndoialã cã simbolurile pe care le folosim sunt create de noi. Ei se folosesc de simboluri și le acordã semnificație, dar numai atunci când doresc sã comunice cu semenii lor, caz în care se folosesc de ele într-o manierã impecabilã, transmiþându-și mesajul, care este chiar prezența lor. Pe acest nivel nu mai existã minciuni, cãci maeștrii au atins conștiința perfectã de sine și se percep pe ei înșiși ca fiind viața sau adevãrul.
Limbajul adevãrului este extrem de exclusivist și aparține unei elite restrânse. Este vorbit numai de maeștrii visãtori, adicã de cei care au obținut un control desãvârșit asupra visului lor. În lumea maeștrilor predominã muzica, arta și frumusețea. Maeștrii artiști sunt întotdeauna fericiți. Ei sunt împãcați și senini, și se bucurã sincer de viața lor.
Aceste trei modalitãți de comunicare sunt ceea ce eu numesc limbajele 1-2-3, A-B-C și do-re-mi.
Limbajul bârfei este 1-2-3 deoarece este simplu de învãțat și este vorbit de toatã lumea.
Limbajul luptãtorului este A-B-C deoarece este vorbit de cei care se revoltã împotriva tiraniei simbolurilor.
Limbajul adevãrului este do-re-mi deoarece este vorbit numai de maeștrii care nu mai aud altceva decât muzicã în mintea lor, uitând complet de mitote.
Limbajul meu preferat este do-re-mi.
În mintea mea predominã întotdeauna o temã muzicalã, cãci muzica distrage mintea, iar când mintea nu blocheazã calea, ceea ce rãmâne este intenția purã. Eu știu cã muzica din mintea mea nu este altceva decât un vis, dar cel puțin nu gândesc și nu îmi creez singur o poveste.
Desigur, atunci când doresc îmi pot crea o poveste, iar aceasta poate fi extrem de frumoasã. Îmi pot focaliza oricând doresc atenția asupra simbolurilor și mã pot folosi de acestea pentru a comunica cu ceilalți oameni, sau pentru a-i asculta. De cele mai multe ori, prefer sã le ascult poveștile oamenilor. Aceștia îmi povestesc istorii pe carele considerã adevãrate, iar eu știu cã nu sunt. Oricum, le ascult, și știu întotdeauna de unde provin ele. De multe ori, vãd lucruri pe care oamenii nu le vãd. Le vãd sinele lor real, de care ei nu sunt conștienți. Oamenii își pun mãști atât de complicate încât nu mai îmi bat demult capul cu ele, pentru cã știu cã adevãrul lor lãuntric este altul.
Sinele lor real este prezența lor, care este la fel de frumoasã ca orice alt lucru care existã pe acest Pãmânt. Atunci când vezi un trandafir deschis, prezența lui radiantã te face sã fii fericit. Nu trebuie sã îți spui cât de frumos este, cãci îi poți vedea direct întreaga frumusețe și farmecul de neegalat. Îl miroși, iar trandafirul nu îți spune niciun cuvânt. Îi înțelegi mesajul, care este dincolo de cuvinte. Dacã te duci într-o pãdure, poți vedea cum pãsãrile își vorbesc, cum copacii comunicã, dar într-un alt fel de limbaj. Tot ceea ce existã în naturã comunicã, dar într-o manierã lãuntricã, ce ți se pare uimitoare. Lumea în care trãim este plinã de mesageri. Te-ai gândit vreodatã la acest lucru?
Ai observat vreodatã cã de când ai ajuns în aceastã lume, tu ai transmis întotdeauna un mesaj?
Chiar înainte de a te naște, când mama ta și-a dat seama cã a rãmas însãrcinatã, tu ai început sã îți transmiți deja mesajul. Pãrinþii tãi ți-au așteptat nerãbdãtori venirea pe lume. Ei știau cã se petrecea un miracol, iar atunci când te-ai nãscut, tu ai început imediat sã îți transmiți mesajul personal, fãrã niciun fel de cuvinte. Ei ți-au simțit prezența. Mama ta a dat naștere unui înger, iar mesajul tãu erai chiar tu.
Tu ai fost dintotdeauna mesajul tãu, pe care continui sã îl transmiți inclusiv la ora actualã. Din pãcate, acest mesaj a fost distorsionat de reflexiile celorlalți mesageri.
Nu este vina lor, dupã cum nu este nici vina ta. De fapt, nu este vina nimãnui. Distorsionarea mesajului este perfectã, pentru cã în aceastã lume nu existã altceva decât perfecțiune. Dupã ce ai crescut, tu ai devenit conștient, iar acum știi cã ai opțiunea de a transmite un mesaj diferit.
Tu poți opta pentru a reflecta mai bine viața, alegând un alt limbaj în care sã comunici. Mesajul tãu rãmâne același, dar îl poți transmite mai explicit prin felul în care comunici cu tine și cu ceilalți oameni.
Și acum, doresc sã îți pun o întrebare simplã. Aș vrea sã înþelegi aceastã întrebare și sã nu lași vocea din mintea ta sã rãspundã la ea. Lasã aceste cuvinte sã pãtrundã direct în inima ta, acolo unde le poți simți semnificația și intenția dincolo de formã. Iatã în ce constã aceastã întrebare:
Tu ce fel de mesager ești? Nu este vorba de o judecatã. Cidoar de o sãmânțã a îndoielii pe care încerc sã o sãdesc în mintea ta. Dacã vei înþelege întrebarea, aceastã sãmânțã își va schimba întreaga viațã.
Tu ce fel de mesager ești?
Ceea ce transmiți este adevãrul, sau o minciunã? Ceea ce percepi este adevãrul, sau o minciunã? Rãspunsul nu poate fi decât una din aceste douã alternative. Aceasta este esența problemei.
Toate conflictele din aceastã lume, deopotrivã cele
lãuntrice și cele dintre oameni, se datoreazã transmiterii minciunilor și faptului cã oamenii le cred.
Tu ce fel de mesager ești? Ești un mesager al bârfei și al minciunilor? Te simți confortabil în mijlocul acestor bârfe și al acestor minciuni, precum și al dramelor care rezultã din ele? Asta le împãrtãșești tu celor din jurul tãu? Asta le predai tu copiilor tãi?
Încã îți mai învinovãțești pãrinții pentru necazurile tale? Dacã da, îți reamintesc cã aceștia au fãcut ce au știut mai bine la vremea respectivã. Chiar dacã te-au abuzat, nu a fost ceva personal împotriva ta.
Comportamentul lor s-a nãscut din temerile lor, din convingerile lor greșite. În copilãrie, au fost și ei abuzați, și nu au învãțat un alt tip de comportament. Este o reacție în lanț. Dorești sã devii și tu o verigã a acestui lanț, sau preferi sã blochezi întregul proces?
Tu ce fel de mesager ești? Ești un luptãtor care oscileazã între iad și rai? Încã îi mai crezi pe oamenii care îți spun cã: „Acesta este adevãrul“? Încã îți mai crezi propriile minciuni?
Ce fel de mesaj crezi cã le transmiți tu oamenilor pe care îi iubești cel mai mult, dacã mesajul pe care ți-l transmiți ție te conduce în iad?
Ce fel de mesaj crezi cã le transmiți copiilor tãi, pe care îi iubești atât de tare? Ce fel de mesaj le transmiți soțului sau soției, pãrinților, fraților, prietenilor și celorlalți oameni din jurul tãu?
Tu ce fel de mesager ești? Dacã îmi vei spune ce fel de vis îți creezi singur, eu îți voi spune ce fel de mesager ești. Cum te tratezi pe tine însuți? Ești blând cu tine? Te respecți? Îi respecți pe ceilalți oameni? Ce simți în ceea ce te privește? Cel puțin te simpatizezi? Ești fericit atunci când te gândești la tine? Existã vreo dramã sau vreo nedreptate în visul tãu? Apare în el vreun judecãtor sau vreo victimã?
Este el un vis populat de prãdãtori și de violențe?
Dacã da, înseamnã cã visul tãu îți distorsioneazã mesajul.
Judecãtorul, victima și celelalte voci din mintea ta distorsioneazã totul.
Chiar în aceastã clipã tu îți transmiți ție însuți și le transmiți celor din jur un mesaj. Tu faci acest lucru întotdeauna, la fel cum ceilalți oameni îți transmit mesajul lor.
Tu ce fel de mesaj transmiți acestei lumi?
Este el un mesaj impecabil?
Îți dai mãcar seama cã te folosești întotdeauna de simboluri?
Observã mesajele pe care le transmiți.
Îți poți da seama cât de mare este impactul pe care îl au cuvintele tale asupra celor din jur?
Imagineazã-ți cã vorbești cu un perete și cã nu te aștepți în mod real ca el sã îți rãspundã. De fapt, vorbești ca sã te auzi vorbind singur, ca sã sesizezi impactul pe care îl au cuvintele tale.
În acest fel, mesajul tãu îți devine din ce în ce mai clar, și implicit importanța impecabilitãții.
În continuare, folosește-ți imaginația pentru a-ți da seama ce fel de interacțiuni ai avut de-a lungul vieții tale cu ceilalți oameni. Sunt convins cã ai nenumãrate amintiri ale acestor interacțiuni cu semenii tãi. Oamenii îți transmit tot timpul mesajele lor, iar tu le percepi.
Ce fel de mesageri sunt ceilalți oameni din viața ta? Ce fel de mesaje ți-au transmis de-a lungul vieții pe care ai trãit-o alãturi de ei? În ce fel te-au afectat aceste mesaje? Dintre toate mesajele pe care le-ai primit de la alții, cu câte dintre ele ai fost de acord, însușindu-ți-le? Pe câte dintre ele le-ai transmis mai departe? Pe câte dintre ele continui sã le transmiți inclusiv la ora actualã? Cui au aparținut la origini aceste mesaje?
Conștientizeazã tipul de mesaje pe care le-ai transmis de-a lungul vieții tale, dar și tipul de mesaje pe care le-ai primit. Atunci când faci acest lucru, nu judeca pe nimeni (nici mãcar pe tine). Limiteazã-te sã îți pui întrebãrile:
„Ce fel de mesager sunt eu? Ce fel de mesageri sunt ceilalți oameni din viața mea?“
Rãspunsul la aceste întrebãri reprezintã un mare pas înainte pe calea mãiestriei conștiinței de sine, a clarviziunii.
Atunci când devii conștient de mesajele pe care le transmiți și de cele pe care ți le transmit alți oameni, perspectiva ta se modificã dramatic. Tu începi sã îți dai imediat seama ce fel de mesaje îți transmit ceilalți și ce fel de mesageri sunt ei. Când conștiința ta se dilatã încã și mai mult, tu începi sã sesizezi cu claritate ce fel de mesaje le transmiți tu lor, respectiv ce fel de mesager ești. Îți dai imediat seama de efectul cuvintelor tale, al acțiunilor tale, al prezenței tale.
Tu transmiți întotdeauna un mesaj celor din jurul tãu, dar mai presus de toate ție însuți.
În ce constã acest mesaj?
Este cel mai important mesaj dintre toate, întrucât îți afecteazã întreaga viațã. Ești un maestru care transmite mesajul adevãrului, sau o victimã care nu transmite decât minciuni?
De fapt, nici nu conteazã prea mult dacã ești un maestru sau un simplu mesager al bârfei otrãvite, ori un luptãtor care oscileazã între iad și rai. Cert este cã tu transmiți informații care existã în tine. Procesul nu este bun sau rãu, corect sau greșit; pur și simplu, tu transmiți ceea ce știi, ceea ce ai învãțat întreaga viațã. Nu conteazã ce ai învãțat și ce le-ai transmis altora.
Singurul lucru care conteazã este sã fii cel care ești cu adevãrat, sã fii autentic, sã te bucuri de viațã și sã iubești.
Nu te limita doar la simbolul iubirii, pe care oamenii l-au distorsionat, ci fii una cu iubirea realã, cu acel sentiment care nu poate fi descris în cuvinte și care rezultã din identificarea cu sinele tãu real. Amintește-ți întotdeauna cã tu ești forța care creeazã tot ce existã în Univers, care face ca florile sã înfloreascã, ca vântul sã batã, și care pune în mișcare Pãmântul, stelele și galaxiile.
Oricare ar fi mesajul tãu, iubește-te așa cum ești, tocmai pentru cã ești cel care ești. Respectã-te așa cum ești.
Nimeni nu te obligã sã te schimbi, decât doar dacã iubirea ta de sine devine atât de mare încât te decizi sã schimbi mesajul pe care îl transmiți celorlalți.
Poate cã pânã acum te-ai folosit în mod greșit de cuvinte, cãci erai inocent și îți lipsea luciditatea.  Dacã ai devenit conștient de sine și totuși continui sã te folosești în mod greșit de cuvinte, scuza cu inocența nu mai este valabilã. Acum știi exact ce faci, iar ceea ce faci este perfect, orice-ar fi, dar de data aceasta decizia îți aparține. Este alegerea ta.
În acest caz, întrebarea de mai sus devine: ce fel de mesaj preferi (optezi) sã transmiți?
Adevãrul sau minciuna? Iubirea sau teama? Opțiunea mea este sã transmit mesajul adevãrului și al iubirii.
A ta care este?”
Don Miguel Ruiz – “Al cincilea legământ”
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.