Sharing is caring!

– Tu ce mai faci?
– Io nu-s prea bine.  Acuma mi-am făcut programare să mă duc la psiholog. Nu mi-e rușine, că zice că acolo nu se duc numa nebunii.
– A, nu! Nu-i bine. Te îndoapă de pastile, mai rău îți face, îți spun io, că știu de la Lenuș, a fost la psiholog și i-a dat de-a blegit-o de tot. Numa să-ți ia banii. Te bagă în pământ. 

Imagine: Eros și Psyche – wikipedia


Undeva prin vară am auzit discuția asta, pe stradă. Două doamne trecute de prima tinerețe. Trist. Într-o epocă în care se fac cercetări pe milioane de dolari cu privire la psihosomatizare, lumea încă nu este informată măcar la medicul de familie cu privire la ce e ăla psiholog și ălalalt – psihiatru. Mai mult, foarte rar am auzit ca, de la medicul de familie să primească recomandare, eventual chiar trimitere către psiholog. Ce psiholog? Măcar către psihiatru, lucru care deja ține de siguranța pacientului, dar și a celor din jurul său. Poate crezi că exagerez, dar să știi că pot să-ți dau exemple nenumărate de afecțiuni psihice pe axa 1 DSM nedescoperite cu anii. Omul însuși nu are conștiința dereglării sale, iar familia nu are cultură în acest sens (de unde ar avea? Informare z e r o) – și îl consideră rău, descreierat, ca o trăsătură de caracter, aia e. Din păcate, unele afecțiuni duc la sinucidere. Altele duc la crimă. Omul se comportă normal, sau relativ normal, și uneori are episoade psihotice. Psihoză – un cuvânt greu, denaturat de-a lungul timpului, prin folosirea sa metaforică, într-o chestie banală. Dar psihoticul nu are discernământ. Aici intervine pericolul.

În urmă cu vreo 15 ani, poate mai mult, am făcut o noapte albă. Eram reporter pe vremea aia. Pe la miezul nopții s-a primit un apel la 112 cu privire la un atac terorist într-un cartier din Timișoara. S-a umplut zona de poliție, ambulanță, presă.
La fața locului, o doamnă în jur de 50 de ani, povestea despre niște oameni îmbrăcați în negru, cu cagule pe cap, care escaladau blocul de vis-a-vis de blocul în care locuia ea. În corzi de alpiniști. Spunea că l-au aruncat pe unul de la etajul 7. Reproducea discuții dintre oamenii în negru. Rezulta că ar fi vorba de o acțiune de anihilare a unui om din ”sistem” care locuia în acel bloc.
Mai bine de o oră s-a căutat cadavrul. Doamna spunea că degeaba căutăm, teroriștii au luat cadavrul cu ei.
Aici deja se aprindeau beculețe. La ce folos să escaladeze un bloc turn, să arunce omul de la etaj, dacă tot au luat cadavrul cu ei?
Dar nici nu se putea ignora informația. Nu poți să-l faci pe om nebun în față când îți zice că a văzut cu ochii săi o crimă. Ești obligat să verifici informația.
După o vreme ne-am răsfirat pe la casele noastre. Alarmă falsă cel mai probabil, niciun alt vecin nu a văzut ce văzuse doamna. Doamna se exprima coerent.
În acea noapte ne-am mai dus încă de trei ori în zona respectivă. Aceeași doamnă, aceeași reclamație. Teroriștii reveneau acolo, să șteargă toate urmele, iar doamna, neavând somn, îi surprindea. 
A patra oară ne-am dus spre dimineață. Un apel la 112 anunța, de această dată dintr-o sursă diferită – un caz de cădere de la etajul patru, dacă nu-mi joacă feste memoria. S-a aruncat o doamnă în vârstă de aproximativ 50 de ani. A fost dusă la urgențe, a scăpat cu viață. Toți ne-am năpustit la spital. Am ajuns acolo prima, am apucat să o filmez înainte de a se interzice accesul la ea. Era doamna cu reclamațiile de mai devreme. Spunea că a fost nevoită să se arunce pentru că au intrat peste ea și au încercat să o violeze.
Fizic – a scăpat relativ ușor. Problema era la psihic. Episod psihotic.

Dezinformare totală


Văd asta peste tot, în diverse medii. La spiritualii semianalfabeți, la “terapeuți”  cu formări dezinformate, inclusiv la preoți. Aseară vedeam la televizor discursul unui preot, deschis la minte altminteri, citit, cu noțiuni de fizică cuantică în discurs, cosmologie, etc –  că psihologii nu cred în existența sufletului. Hă? Ca ce chestie? De unde?
Are cineva idee ce semnifică “psyche”?
Spiritualul semianalfabet, ăla, format pe facebook, cărțile-s prea grele, nu e timp, nu doar că confundă psihologul cu psihiatrul, dar afirmă cu convingerea prostului că “psihologia zice” tot felul de inepții. Care psihologie? Măcar aveți habar câte curente există în psihologie? Măcar aveți idee câte tipuri de abordări există în psihologie?

Psihologia zice”


Care psihologie? Că avem zeci, multe zeci de ramuri ale psihologiei. Cu diverse curente. Sute de abordări în psihoterapie. La care anume se referă cineva când generalizează așa? De ce facem pe deștepții cu chestii despre care nu avem decența să cunoaștem măcar idei sumare, de bază? De ce trebuie să contribuim activ la perpetuarea prostiei, a inculturii, a non-valorii? Pentru ce facem asta? Ce câștigăm? Trei like-uri pe facebook? Doi clienți la pase magice? Pe bune? Atât de jalnici suntem? Atât de ipocriți, atât de tâmpi? Mai nou avem coaching pe dezvoltare personală fără nicio formare, cu un curs de trei lei și o ignoranță crasă, bule de iubire. Avem ”terapeuți” care neagă pericolul depresiei care este o afecțiune gravă, depresia netratată duce la moarte, depresia este cancerul sufletului, metaforă a psihologului dacă vrei, care – iată, vorbește despre suflet.
Da, toate se pot rezolva cu pase magice, dar nu cu ce se face în zilele noastre, în zilele noastre magia adevărată se mai face eventual prin loje, care sunt și secrete și selective pe de-asupra. Știi ceva? Între o mamă Omida și un ”terapeut” isteric de pe facebook – o aleg cu ochii închiși pe Omida. 
Știe cineva ce înseamnă isterie? Nu, nu înseamnă neapărat urlete și zbierăciuni. Isteria este o tulburare mentală care poate duce la catatonie, la leșin, la crampe în diferite zone ale corpului – și acestea sunt simptome psihosomatice una peste alta.
Aud ignoranți care se promovează în antiteză cu “psihologia”, pentru că “psihologia zice”. Un google search ar fi suficient, dar nu-i atrăgător, plictiseală mare, las că oricum nu mă trage nimeni la răspundere dacă zic o prostie. Liber la exprimare, liber la dezinformare, liber la prostie perpetuată.
Majoritatea teoriilor răstălmăcite pe bază de incultură, vin tocmai din psihologie. Habar n-au. Afirmă cu toată convingerea lor că “psihologia zice”. Unii într-atât de ignoranți, încât afirmă cu toată convingerea că metoda transpersonală este o formă de spiritualitate. Psihologia transpersonală. Aia, ridicată de Stanislav Grof, psi-hi-a-tru. Cercetător al conștiinței. Om de știință. Acum unii o pun în antiteză cu psihologia. Care psihologie? Citiră unii despre metode transpersonale, dar nu suficient, domeniuil e complex, cât să citească și omul? Viața-i scurtă, doar n-o să ne îngropăm în cărți.

Nu, psihologia nu zice


Aproape nimic din ce se zice pe la colțuri că zice. De asemenea, există o diferență mare îintre psiholog și psihiatru. Psihiatrul e ăla care termină medicina, și doar el prescrie medicamente. Acela se ocupă de bolile mintale grave, cu dezechilibre chimice în fiziologia omului. Ca orice doctor, prescrie medicamente. Uneori sunt necesare.
Psihologul nu. Psihologul este acela la care te duci și povestești. Câte-o oră pe săptămână. Acela este psihologul, și nu – nu dă sfaturi niciodată. Aud peste tot tembeli care zic că n-au nevoie să le dea psihologul sfaturi. De unde naiba or fi auzit ei că psihologul dă sfaturi?

Psihologul nu dă nici sfaturi, nici medicamente


Încurcați oalele într-un mare fel. E o dezinformare crasă. Răspândită aiurea-n tramvai, pentru nimic, de cele mai multe ori. Unii vor la hipnoză, nu la psiholog. Alo, gara, hipnoza cine ți-o face? Nu psihologul? 
Cu excepția psihologului clinician, care se ocupă de cazurile de boli mintale și tulburări de personalitate, în colaborare cu psihiatrul – care doar el dă medicamente, psihiatrul, psihologul tot cu vorbitul e, în rest – psihologia se ocupă de sufletul și de cogniția omului. De ambele, în același context. Se merge pe împăcarea celor două rivale eterne – creierul și inima. Nu dă nimeni sfaturi. Nici măcar nu este deontologic așa ceva.
Voi, spiritualilior, să știți că atunci când distribuiți citate de-ale lui Jung – distribuiți de fapt un mare psiholog, psihiatru la bază. Teoriile lui Jung nu sunt din spiritualitatea voastră, sunt din psihologie, curentul psihanaliză. Psihanaliză Jungiană mai precis – psihologie analitică și mai precis. Că mai este cea Freudiană – mama lor, că Freud a fost tata lu ăștia toți, apoi cea Adleriană, intitulată psihoterapie Adleriană, etc. 
Spiritualitatea modernă e infestată cu germenii inculturii, ai lipsei de discernământ. Ei nu se tratează fizic, că-s bazați pe munca energetică. Alo, a citit careva vreun tratat de magie? Că tot ne place magia. Suntem mari healeri, trimitem lumini, cine-i ca noi? Știe careva că inclusiv unghiile murdare îți denaturează energia pe care, cu atâta superioritate o dai tu, marele vindecător? Știe careva că orice muncă spirituală este favorizată sau îngreunată de regimul alimentar, mișcarea fizică, și, în general de toată structura chimică a corpului? De unde să știe? De unde naiba să știe, că-i plin facebookul de articole despre puterea minții, despre “psihologia spune” și despre toate nimicurile pământului? Prietene, și în ziua de azi, numai cine nu vrea să citească nu găsește cărți și de magie, și de parapsihologie, și de medicină energetică, și de ce vrei tu, ce te pasionează pe tine, numai să citești.
Era odată un mare om, Nenea Omul i se spunea printre români. Valeriu Popa pe numele său. În România a existat la un moment dat o facultate de parapsihologie și științe cognitive. Acest domn a ținut cursuri pe acolo. În rest…. a vindecat boli grave, printre care și cancerul. Fără să ceară bani pentru asta.

Nenea Omul ăsta te punea să ții posturi negre interminabile. Și-ți dădea rețete pe bază de plante, cu toată bioenergia lui, că vedea prin om mai bine ca RMN-ul.
Inginer de meserie, în rest.

Alberto Villodo – mare șaman al zilelor noastre – el percepe taxe pentru medicină energetică, și pentru mentorat în medicina energetică – a scris o carte împreună cu un renumit doctor și cercetător în neuroștiințe. Băieții ăștia doi, au găsit un limbaj comun în toată nebunia asta. Totul a pornit de la o banală discuție între cei doi, unul zicea ceva despre energia feminină, teorie a șamanilor cu privire la restabilirea forței de viață, celălalt a zis că se potrivește la marele fix, că în neuroștiință – mitocondriile fac legea, și mitocondriile astea se moștenesc doar pe linie maternă.
Villodo zicea că la ei, la șamani, merge cu post, cu meditație, cu suplimentarea dietei cu anumite ierburi speciale.

Perlmutter zicea că și la ei merge tot cu metode de gestionare a stresului, cu anumite obiceiuri alimentare, și cu anumite suplimente.

Asta când vorbim despre medicină energetică d-aia care dă și rezultate, nu doar crește egouri de terapeuți răsăriți peste noapte cu bula de iubire pe ei.
Ăștia se țin în gură cu știința, și pică și de-acord. Și fac minuni, nu vorbesc despre posibile minuni. Și le fac fără să aibă nevoie să se poziționeze în antiteză cu psihologia.

Psihologia nu este nici psihiatrie, nici inchiziție


Nu, psihologul nu dă medicamente, nu, psihologul nu dă nici sfaturi, nu, psihologul nu emite judecăți de valoare cu privire la timpii de vindecare, nu, psihologul nu confundă schizofrenia cu clarvederea, nu, psihologul nu  este nimic din ce povestiți voi, ăștia, dătătorii de găuri nemaivăzute-n macaroană. Și nu, nu oricine care se intitulează pe facebook cu psiholog în față – este neapărat psiholog. Abuzurile nu se petrec doar în politică. Nu, psihologul nu te bagă în spital, nu, psihologul nu exclude niciodată factorul ”credință”, dimpotrivă, de aici vine validarea sa în lumea științifică – efectul placebo, nocebo – ring a bell?
Programare neuro-lingvistică? Any bell?  NGP – Integrare posturală?

Și nu, nici magia nu se face fără studiu intens. Nu, niciodată. Ai auzit de facultățile alea de parapsihologie? Na, păi nu degeaba s-or fi inventat și alea.

Semnat – o vrăjitoare cu studii în psihologie

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.