Sharing is caring!

Noi, românii, plecăm în alte țări la muncă – pe bandă rulantă. Ne plângem mereu că suntem discriminați și marginalizați ”pe dincolo”, și găsim tot felul de explicații, gen ”din cauza țiganilor”, ”din cauza hoților”, ”din cauza prostituatelor”, etc… etc…. Și iată că a venit vremea ca angajatori din România să fie nevoiți să apeleze la forță de muncă din alte țări. Că noi, românii… ori lucrăm în alte țări, ori suntem prea prețioși pentru anumite munci, mai bine stăm în șomaj. Sau mai bine stăm. Uite-așa se face că o brutărie dintr-un sat românesc, din lipsă de personal de prin părțile locului – și-a angajat doi brutari din Sri Lanka. Ce să vezi? Românii noștri s-au revoltat. Revolta căpătând forme grotești având în vedere că sute de oameni în moț cu preotul satului cer primăriei să ”ia măsuri”. Nu orice fel de măsuri, ci niște măsuri xenofobe. A-ha! Deci noi, românii, noi, săracii oameni care ne lovim de nedreptate și marginalizare socială peste hotare… noi de fapt suntem niște xenofobi. Bine de știut. Nu de alta, dar mă săturasem deja de victimizarea asta gratuită cu asuprirea românilor prin țări străine. Cu atât mai mult cu cât am cam locuit prin alte țări și nu m-am lovit nici măcar o singură dată de vreo situație în care să mă simt discriminată, privită de sus, umilită sau nedreptățită în vreun fel. Nimeni nu m-a etichetat pe niciunde nici ca hoață, nici ca cerșetoare, nici drept curvă. Așa că mă tot gândeam de-a lungul timpului că toate dramele astea ale românilor versus alte nații pot avea de multe ori sâmburi exact în propriile ograde. Pentru că, sinceră să fiu, xenofobie ca la noi în țară n-am văzut niciunde. Nu că nu există peste tot în lumea mare, că există peste tot, nu că nu există români discriminați peste hotare, că există, dar să nu-mi zică nimeni că cineva are ceva special cu românii. În general doar românii au ceva special cu românii. Nouă nu ne plac țiganii, nu ne plac blonzii, bruneții, roșcații, grașii, slabii, știrbii, mustăcioșii, bărbații epilați, femeile neepilate, autiștii, iubitorii de animale, oamenii indiferenți la suferința animalelor, veganii, carnivorii, bogații, săracii, culții, inculții, femeile cu țâțe mari, femeile cu țâțe mici, bărbații cu părul lung, bărbații cu chelie, bărbații cu cioc, bărbații fără cioc, femeile care alăptează în public, femeile care nu alăptează în public, diasporenii, conaționalii de alte etnii, pesediștii, peneliștii, useriștii, udemeriștii, băsiștii, homosexualii, tradiționaliștii, ateii, religioșii, liber-cugetătorii, rockerii, depeșarii, maneliștii, punkerii, moldovenii, oltenii, ardelenii, bănățenii, regățenii, provincialii, bucureștenii, țăranii, orășenii, etc… etc…. etc…. dar nu în ultimul rând chinezii, da? Coronavirus, alea, alea….

Zilele trecute cineva posta pe facebook o discuție de pe grupul whatsapp de părinți de copii de grădiniță, parcă. Îmi pare rău că nu mai știu unde am văzut, să iau cu copy-paste, că a fost demențial. Adică, dacă n-aș avea copil la grădiniță și n-aș face parte dintr-un grup whatsapp de părinți, poate că aș crede că e o făcătură. Deci părinții erau îngrijorați de coronavirusul ăsta, îți dai seama, și unii cereau carantină, dar cred că autocorectorul își făcea datoria ca de obicei și s-a ajuns la subiectul cantină, iar de aici până la chinezii de nu-știu-unde de peste drum, nu mai rețin dacă aveau magazin sau restaurant – n-a durat decât o propoziție. Cum ce treabă au chinezii??? Păi pe ce lume trăiți? Voi nu citiți pe facebook ce ravagii face coronavirusul ăsta chinezesc???? Dooohhhhh…..

Nah. Numai chinez să nu fii zilele astea. Nu contează că n-ai fost în China de vreo 10 ani. Ești chinez – pa!

Mai nou văd distribuite imagini cu ce mănâncă asiaticii. Desigur, concluzionând că nici nu-i de mirare că au viruși mortali. Numai că sunt nesimțiți că dau și la alții, din alte țări. Mhm. Deci chinezii sunt nemernici pentru că mănâncă niște ciudățenii, și prin asta dezvoltă boli mortale pe care le mai și transmit în lume. Gizăs. Propun ca pe viitor să ne adunăm o mână de români vrednici, dintre cei mai calificați în nutriție și boli metabolice cel puțin, și să le facem un meniu adecvat ăstora, meniu pe care să-l impunem întregii populații de pe glob printr-o lege intercontinentală. O lege planetară. Sau mai bine galactică, nu cumva să ne trezim cu surprize de la vreun ET rătăcit. Plus astronauții, care își pot face de cap, nebunii, când au vreo misiune pe Marte. Recomandarea mea ar fi să fie pă bază dă porc și preponderent tradițional românesc, să n-avem discuții că virușii s-ar mai insinua și pe la alte specificități culinare, gen japonezii, arabii, indienii, grecii, mă rog, restul națiunilor. Care n-are pă bază dă porc – să-și facă. Aia e.

Ultima și închei cu chinezii. Vox-populi la TV cu oameni care primesc măști medicinale în stațiile unor mijloace de transport în comun. Li se atrage atenția că măștile sunt tot chinezești. 99% dintre ei declară că acest fapt îi îngrijorează. Bre, io vă recomand să fiț precauț, și să vă debarasaț de tot ceaveț pân căși cu etichetă ”Made in China”. Grije mare la mașini, că și alea tot la fel ca orce mască poate să fie produse de chineji.

Subiectul meu preferat – ”biata liftieră” de la ministerul muncii. Băi, deci femeia asta e o tragedie națională în sine însăși, ca să zic așa. Dacă nu intervine rapid alt subiect mai ofertant, o să ajungem să o sanctificăm. Cel mai tare îmi place cum i se spune la televizor ”Doamna Paula”. Gizăs și măiculița domnului cea milostivă și iubitoare de om. Biata văduvă cu trei copii în întreținere – lovită fără milă de căpcăuna de la minister cea xenofobă (iată :)))) ) și răzbunătoare. ”De ce credeți că v-a dat afară, doamnă?” ”Nu știu, cred că nu-i place fața mea…” răspunde doamna transformată peste noapte dintr-o anonimă într-o mare eroină a națiunii. Ce-i drept, femeia a încercat să zică ce-a fost acolo, la început, când a explicat că firma la care este angajată a fost înștiințată de către minister că li se va prelungi contractul de mentenanță (care urma să expire), dar fără liftier. Și că cei de la firma la care este angajată ea îi va încheia în consecință contractul de muncă începând cu luna următoare. Dar aceste informații au fost ignorate de către toți ”specialiștii” din platoul respectiv, aceștia fiind focusați s-o înfiereze, cerându-i, pardon, sugerându-i niște reacții emoționale, gen ”Dar ce-a avut, doamnă, cu dumneavoastră? Din tot ministerul ăla pe dumneavoastră v-a găsit, care nu sunteți nici măcar angajată la ea la minister?” ”Biata văduvă” s-a aliniat repede, și, ca tot românul care dă de vreun greu, și-a confecționat rapid niște concluzii personale care să pună lumina potrivită pe reaua și abuziva femeie fără suflet care a lăsat-o pe drumuri. ”A zis că nu mai vrea să mă vadă pe-acolo”/ ”Cred că nu-i place fața mea”/ ”Mai aveam trei ani până la pensie, nu știu cu ce-am încurcat-o” sunt doar câteva dintre expresiile aruncate uite-așa…. în mod naiv și lipsit de intenții defăimătoare, doar ea e victima, nu-i așa?

Bun, în aceeași ordine de idei, tocmai de la ”Biața văduvă” am aflat că este văduvă de 20 de ani, că nu are trei copii ci unul singur, și că acela nu este în întreținerea sa ci se întreține singur, că-i mare. Asta ca s-o încheiem cu martirizarea ”doamnei Paula”, deși după mine personal- și dacă avea 5 copii în întreținere tot așa vedeam lucrurile cum le voi expune în continuare, că am și io o părere, ca tot românul (care este).

Unu – am intrat și io pe pagina controversatei ministre, că nu mai pot cu toate isteriile astea. Am văzut postarea, și n-am regăsit niciunde nici că se laudă c-a dat afară din minister o liftieră, nici că începe restructurarea aparatului cu concedierea femeii. Deci chestia asta cu ”s-a lăudat că a dat afară un om care nici măcar nu e angajat la ea” – e forțată rău. E împinsă tare.

Doi – afirmațiile conform cărora căpcăuna ar fi avut ceva personal cu ”biata văduvă” sunt demontate chiar de ”biata doamnă Paula” care zice că ministra a urcat o singură dată cu liftul, atunci când a venit în minister și a făcut cunoștință cu toată lumea, și că i-a zis ei că nu prea folosește liftul pentru că este o persoană sportivă, și preferă să urce scările. Acuma, înțeleg că biroul său e undeva la etajul doi. Nici eu n-aș lua liftul pentru două etaje. Bine, eu nu iau liftul nici pentru 10 etaje, dar asta e o chestie personală, căci așa cum bine știe multă lume, sunt claustrofobică :)))

Trei – Ministrul muncii nu a ”dat afară” nicio liftieră. Aceasta a renunțat la serviciile oferite la pachet prin contract de mentenanță cu o societate comercială. Societatea comercială în speță a dat-o afară. Ceea ce pare să treacă neobservat, deși platourile de televiziune sunt ticsite de juriști, avocați, sociologi, foști miniștri, foști președinți, etc, etc.. Acuma, poate că-s io bătută-n cap, dar ăia de ce o dau afară? Să înțeleg că singurul lor contract cu serviciile liftierei incluse – este cu ministerul muncii? Mvai, nu vreau să cred că ministerul a încheiat contracte preferențiale pe bază de clientelism politic…. că în general acest gen de contracte sunt încheiate cu firme fantomă înființate special pe diverse activități, fix înainte de semnarea contractului cu ministerul, contract altminteri semnat legal în urma unei … selecții de oferte. Stabilită strategic cu valoarea anuală a contractului sub pragul procedurii de achiziție publică. Să nu mai treacă prin procedura electronică, mai ușor de verificat, de contestat sau de denunțat. Dacă am cunoscători de administrație publică printre cititori, în special în achiziții publice – sigur vor înțelege ce zic eu aici. Bun, în lumina celor menționate mai sus, m-ar interesa deosebit de special dacă societatea respectivă mai are și alte contracte în afară de cel semnat cu ministerul muncii, și dacă are – cu cine și pe ce servicii. Ca să înțeleg de ce o concediază pe ”biata liftieră”, desigur. Nu că i-aș bănui și de blat cu ministerul pe bani publici, doamne ferește.

Patru – nu înțeleg de ce este promovată incultura. Adică eu înțeleg oarecum impactul subliminal dat de exprimarea ”din popor” pentru ca poporul să se identifice mai ușor cu subiectul, și să se lase acaparat. Oare acesta o fi motivul unor exprimări deficitare, sau pur și simplu incultura…? Nu știu. Cert este că nu există ”Doamna Paula”, domnule. Exclus, că mă trec toți nervii capului. Când vrei s-o faci ”doamnă” sau ”domn” îi folosești numele de familie. Adică ”doamna Xulescu”, ”domnul Protopopescu”, ”domnișoara Dumistrescu”, etc. Cu numele mic poți să-i zici maxim ”Paula, liftiera”, sau ”Paula, biata văduvă”, sau ”Paula, victima unui ministru”, Paula – cum vrei tu, dar fără ”doamna”.

Concluzie personală în cazul ”doamnei Paula”: În conformitate cu legea în vigoare, ministrul muncii, ordonator de credite la minister, nu a șantajat nicio firmă să-și dea afară vreun angajat. Nici n-avea cum, e o aberație. Firma își putea plasa liftierul angajat – la alte locații. Bine, astea sunt aberații de-al-de ”Sputnik”. Cică abuz în serviciu, cică renunțare la un post din schemă fără o procedură de resructurare, băăăăăăăăăăi!!!! Păi ori a dat afară una care nici nu-i angajată la ea, ori a renunțat la un post din schemă abuziv???? Că dacă renunța la postul din schemă – era angajata ei, cum facem?…

În timpul acesta, în China… ei bine, ”chinejii” au construit un spital în 8 (opt) zile. Io cred cu tărie că toți miniștrii și ex-miniștrii ar trebui să facă o pauză de la măscăreala asta infantilă, și să privească lung spre China. Pe sistemul ”Ce are ea, și nu am eu…?”Aia-i.

Noi, în România am majorat pedeapsa în cadrul acțiunilor de agresiune îndreptate asupra cadrelor didactice. Ceea ce nu e rău. Însă nu pot să nu fac paralela cu bullyingul la elevi. Că acolo nu e prevăzută pedeapsa. Și am așa un pitic care-mi sparge zenul ca un maniac: oare nu putem, cumva, să creăm un mediu în școli în așa fel încât să descurajeze din fașă agresiunile și comportamentele ”de după blocurile gri”? Asta ar implica un anumit respect insuflat (mai degrabă decât impus) de cadrul didactic, și un set de reguli interne stricte în instituțiile școlare. Setul ăsta să nu fie îndulcit nici dacă tată-su-i ministru, bulibașă, interlop de renume internațional sau afacerist cu conturi în Elveția. Da și cadrul ăla didactic să fie un bun pedagog. neapărat să fie. Zic și io, nu dau cu parul.

Nu de alta, dar uite produsul sistemului actual de învățământ. I-am protejat identitatea, că așa-i frumos. E o tânără. A se observa profunzimea 😉 Eeeeeeeeei?….

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.